Het zijn gekke tijden. Zowel voor je privé leven als voor op je werk. Veelal betekent ‘op je werk’ tijdens corona dat je achter een scherm in contact bent met je collega’s. En hoe flexibel werknemers en werkgevers zijn, wordt al snel zichtbaar als je kijkt naar hoe succesvol dit werkt voor veel mensen.
Er zijn echter ook bedrijven die moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Die ofwel door corona-specifieke oorzaken ofwel door structureel mismanagement in deze tijden in de problemen komen. Dit betekent natuurlijk dat het ook in deze onzekere periode mogelijk is dat je je baan verliest.
Belangrijk om in deze situatie te beseffen is dat er aan je rechten als werknemer niks veranderd is door de omstandigheden. Het is dus niet zo dat je maar blindelings in hoeft te stemmen met bijvoorbeeld een vaststellingsovereenkomst (of beëindigingsovereenkomst).
Wat is een vaststellingsovereenkomst? Volgens de wet is een vaststellingsovereenkomst een overeenkomst die gericht is op het beëindigen of voorkomen van een geschil of onzekerheid over de verhouding tussen partijen.
Vragen die bijvoorbeeld belangrijk zijn om antwoord op te krijgen, zijn:
- kom je in aanmerking voor een ww uitkering?
- is er een geldige ontslagreden?
- wat is de hoogte van de ontslagvergoeding?
Checklist Juridisch loket
Om het je makkelijker te maken, heeft het juridisch loket de checklist Ontslag door middel van een beëindigingsovereenkomst samengesteld. Zodat je beter in staat bent je eigen rechten behartigen.
Aan het eind van de checklist toch advies nodig? Voor gratis juridisch advies kan je terecht op: www.juridischloket.nl/contact.
Laten we beginnen met dat een beëindigingsovereenkomst een voorstel is van je werkgever om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Maar je bent niet verplicht om te tekenen. Maar er zijn meer aandachtspunten.
Aandachtspunten bij ontslag
Wist je dat je hoe dan ook 14 dagen bedenktijd hebt? Zelfs als je de beëindigingsovereenkomst al ondertekend hebt is dit het geval en mag je met een aangetekende brief binnen 14 dagen bij je werkgever melden. En bonus tip: als er geen bedenktermijn in je beëindigingsovereenkomst staat, heb je 21 dagen.
Als je ziek bent is het verstandig hoe dan ook niets te tekenen en eerst contact met het Juridisch Loket op te nemen.
Transitievergoeding
Sinds 1 januari 2020 heb je vanaf de eerste dag van je arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding bij ontslag. Dus ook als je een tijdelijk contract hebt dat nog niet afgelopen is op het moment dat je ontslag ingaat.
De berekening hiervan gaat als volgt:
- Je krijgt 1/3 maandsalaris per heel dienstjaar vanaf uw eerste werkdag.
- De transitievergoeding over het resterende deel van de arbeidsovereenkomst wordt berekend volgens de formule: (bruto salaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst / bruto maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris /12 ).
- Deze formule wordt ook gebruikt voor het berekenen van de transitievergoeding als de arbeidsovereenkomst korter dan een jaar heeft geduurd.
Zie voor meer informatie Wet Arbeidsmarkt in Balans
Let op!
Als je wordt ontslagen, heb je recht op de transitievergoeding. Bij een beëindigingsovereenkomst heb je dat recht niet. Spreek met je werkgever af dat je een vergoeding krijgt van minimaal de transitievergoeding.
Ontslagredenen en concurrentiebeding
Zorg ervoor dat je onderstaande in ieder geval opneemt in je overeenkomst zodat je er zeker van bent dat een volgende werkgever niet denkt dat je ontslag aan jou lag. En je vrij bent te solliciteren waar je maar wil.
- dat je werkgever het initiatief tot ontslag neemt
- een neutrale ontslagreden zoals bijvoorbeeld ‘ontslag om bedrijfseconomische redenen’ of ‘verschil van inzicht’
- dat er geen ‘dringende reden’ is voor ontslag
- dat het concurrentiebeding in je arbeidsovereenkomst niet meer geldig is
Getuigschrift
Nog een voorwaarde die je in je overeenkomst op moet nemen is dat je een positief getuigschrift meekrijgt. Wederom een middel dat je helpt een nieuwe baan te vinden.
Finale kwijting
Zodra er in je beëindigingsovereenkomst melding wordt gemaakt van ‘Finale kwijting’ betekent het dat je na ondertekening niks meer kan eisen. Zorg dus dat je zeker weet dat alles er in staat. Neem de tijd.
Zoals je leest zijn er nogal wat dingen om op te letten bij ontslag. Mocht je er desondanks je twijfels over hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met het Juridisch loket.
#deelmetelkaar