Gepubliceerd: 17 april 2021 Door: Redactie Reacties: 0
Waarom puzzelen goed voor je is. Zeker nu!

Wist je dat je met een dagelijkse puzzel niet alleen tijd verdrijft, maar dat puzzelen goed is voor je brein? Zeker in tijden van corona geen overbodige luxe!

Er is al genoeg te lezen over de negatieve effecten van corona in de vorm van corona coupes en corona kilo’s, maar hoe zit het met het in stand houden van je mentale gezondheid in deze lastige tijden? Van stress tot weinig nieuwe positieve impulsen maken dat veel mensen zich futloos en uitgeput voelen.

Puzzelen is goed voor je brein

Nou blijkt dat dokters al ver voor de komst van Corona puzzels aanbevolen en dat ook nu blijven doen voor een fitter brein. Van sudoku puzzels op papier tot een dagelijkse kruiswoordpuzzel en puzzel apps voor brain training zijn namelijk goed voor je brein. Een creatieve en leuke manier dus om je geheugen te verbeteren, je logische vaardigheden verder te ontwikkelen en simpelweg je brein een workout te geven. Voor iedereen, van kinderen tot ouderen dus een speelse manier om gezond te blijven!

Ook de uitdaging van een Rubiks kubus is goed voor je brein!

Puzzelen werkt rustgevend

Misschien denk je nu “Maar raak ik dan niet weer gestrest door het moeten oplossen van een puzzel?” Nee, niet dus. Juist door het concentreren op een enkele activiteit waarbij je je volledige brein nodig hebt, voorkom je o.a. multi-tasken. Wat goed is voor je brein dankzij het rustgevende effect. Daarnaast ontwikkelen specifieke breinfuncties zich zowel door brain training apps als door bijvoorbeeld Tetris.

Je IQ verhogen door te spelen!

Een specifiek spel waarvan bewezen is dat het je brein traint op een manier die je IQ zelfs verhoogt is Dual n-back. Bij dit spel is het de uitdaging om te onthouden welke tegel en/of welk geluid je eerder hebt gehoord. Kies je voor niveau één dan moeten de tegel en/of het geluid hetzelfde zijn als het voorgaande. Kies je voor niveau twee dan gaat het dus om dezelfde tegel en/of geluid twee stappen terug. Hoeveel tegels terug weet jij je nog te herinneren?

Creatief dankzij legpuzzels

Ook legpuzzels doen een duit in het zakje dankzij het verbeteren van je geheugen, je concentratievermogen en creatief oplossend vermogen. Daarnaast biedt zo’n puzzel van 1000 stukjes natuurlijk een leuke manier om met het gezin of met vrienden samen de uitdaging aan te gaan. Niet zo vreemd dat de vraag naar legpuzzels een extreme groei heeft gezien het afgelopen jaar.

Een legpuzzel maken ter bevordering van de creativiteit

Een betere stemming dankzij het oplossen van een puzzel

Los van al de bovenstaande voordelen, verhoogt puzzelen ook nog eens de aanmaak van dopamine bij iedere succesvolle oplossing. Dopamine is een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen en ervoor zorgt dat we ons tevreden en beloond voelen. Niet zo gek dus dat puzzelaars zo vrolijk worden van weer een succesvol opgeloste puzzel!

Verschillende soorten puzzels met cijfers en woorden uitgelegd

Om je te inspireren eens voor een nieuwe puzzel te gaan, leggen we hieronder een aantal van de meest populaire puzzels met cijfers en woorden uit. Puzzels waar mensen zich dagelijks door laten uitdagen!

Kruiswoordpuzzel

Uitleg: Een kruiswoordpuzzel is een woordpuzzel die gewoonlijk de vorm aanneemt van een vierkant of een rechthoekig raster van wit- en zwart gearceerde vierkantjes. Het doel van het spel is de witte vierkanten te vullen met letters, waardoor woorden of zinnen worden gevormd, door aanwijzingen op te lossen, die tot de antwoorden leiden.

Een dagelijkse kruiswoordpuzzel ter ontspanning

Zweedse puzzel

Uitleg: Een Zweedse puzzel werkt hetzelfde als een kruiswoordraadsel. Maar de omschrijvingen van de in te vullen woorden staan op de plaats van de, normaal gesproken, zwarte vakjes.

Sudoku

Uitleg: Sudoku wordt gespeeld op een rooster van 9 x 9 velden. Binnen de rijen en kolommen bevinden zich 9 vierkanten (bestaande uit 3 x 3 velden). Elke rij, kolom en vierkant (elk 9 vakjes) moet worden ingevuld met de cijfers 1-9, zonder cijfers te herhalen binnen de rij, kolom of vierkant.

Tectonic

Uitleg: Tectonic lijkt erg op sudoku. Een sudoku bestaat uit 9 gelijke vormen met daarin 9 vierkanten waarin telkens de cijfers 1 tot 9 passen. Een tectonic puzzel bevat verschillende vormen met 1, 2, 3, 4 of 5 vakjes. En is dus beperkt tot de cijfers 1 tot en met 5. De regel bij tectonic is dat vakjes met hetzelfde cijfer nooit naast elkaar mogen staan (niet horizontaal, niet verticaal, niet diagonaal).

Binaire puzzel

Uitleg: De binaire puzzel is een uitdagende logische puzzel met cijfers die alleen door redeneren kan worden opgelost. In de puzzel komen alleen nullen en enen voor, maar dit blijkt ingewikkelder te zijn dan het lijkt. Elke cel moet een nul of een één bevatten. Niet meer dan twee gelijke cijfers onder of naast elkaar zijn toegestaan. Elke rij en elke kolom is uniek en bevat evenveel nullen als enen.

Ga ook de puzzeluitdaging aan!

Zoals je kan lezen zijn de voordelen van dagelijks puzzelen eindeloos. Niet alleen qua tijdverdrijf, maar ook gewoon om lekker tot rust te komen en je mentale gezondheid op orde te houden. Zeker in deze stressvolle tijden dus goed voor je brein. Zie het als een 30 dagen challenge. Staat jouw favoriete puzzel er nog niet tussen? Laat het ons weten in de reacties!

#deelmetelkaar

Laat een reactie achter