Gepubliceerd: 24 januari 2021 Door: Redactie Reacties: 0
Thuisonderwijs tips tijdens corona

Thuisonderwijs tijdens corona. Hoe werkt dat? Met de lockdown is er voor ouders in Nederland ineens een volledig nieuwe situatie ontstaan. Waar eerder kinderen hun dagen met vriendjes en vriendinnetjes doorbrachten, zijn deze nu voortdurend thuis. En hebben ze, net als op school, regelmatig hulp nodig bij hun oefeningen.

Zeker als je als ouder ook nog vanuit huis aan het werk bent, een praktisch onmogelijke situatie. Voor die situatie hebben we handige thuisonderwijs tips verzameld. Zodat je kind en jij er het beste van weten te maken.

Thuisonderwijs websites

Om te beginnen bieden de websites van o.a. het Nederlands Jeugdinstituut, de Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs en Les op afstand handvatten in de vorm van praktische tips. Voor specifiek het onderwijs aan kleuters bieden websites zoals die van Juf Anke creatieve lesmateriaal.

Ook zijn er op Facebook groepen, waaronder (Tijdelijk) Thuis Onderwijs waar het uitwisselen van ervaringen kan helpen in te zien dat vrijwel iedereen op het moment in hetzelfde schuitje zit.

Een planning voor thuisonderwijs

Een veelgehoord thuisonderwijs advies is om zowel met een plan te werken als om zoveel mogelijk een constant ritme aan te houden. Aan de ene kant maakt dit het voor het kind duidelijker. Hierbij kan je bijvoorbeeld kiezen voor de tijden die ook op school gehanteerd worden. Zodat ze na de lockdown weer makkelijk in het schoolritme komen.

Aan de andere kant heb je wellicht zo ook zelf meer de mogelijkheid om je dag structuur te geven. Zo kan je meer aandacht besteden aan de kinderen wanneer je dat afgesproken hebt en krijgt je werk weer meer aandacht op de momenten dat de kinderen iets voor zichzelf aan te doen zijn. Uiteraard zijn dit adviezen en laat de realiteit zich niet altijd in een planning stoppen. Belangrijk is het dan ook om dit te accepteren en af te stemmen hoe je hier mee omgaat met je werkgever.

Tips thuisonderwijs én thuiswerken

Zoals hierboven ook genoemd, helpt een vaste dagindeling met zowel tijd vrijmaken voor de kinderen als voor de ouders. Desalniettemin ligt het natuurlijk voor de hand dat tijdens de dag je kinderen regelmatig hulp nodig hebben bij hun schoolopdrachten. Waardoor het thuiswerken er soms bij in schiet.

Belangrijk is het om hierbij te onthouden dat dit normaal is. Er wordt nou eenmaal enorm veel van ouders gevraagd in deze periode en veel werkgevers snappen dit ook.

Een oplossing die hier deels een antwoord op biedt, is om je eigen dagritme aan te passen. Door bijvoorbeeld je werkdag vroeger te laten beginnen, zelfs nog voordat je kinderen op zijn. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen, geldt hetzelfde voor de avonduren. Zorg hierbij natuurlijk dat je jezelf niet overwerkt, daar is niemand bij gebaat. Jijzelf niet en al helemaal je kinderen niet.

Online en offline thuisonderwijs

Als volwassenen zijn we gewend om een groot deel van onze dag achter schermen door te brengen. Dit is niet het geval voor kinderen. En is ook vaak niet de optimale manier om te leren. Juist de afwisselingen tussen online theorie en offline opdrachten maakt dat iets voor kinderen tastbaar wordt. Goed om op te letten dus terwijl je je kind thuis onderwijst.

Bewust zijn van schermtijd tijdens thuisonderwijs is essentieel voor kinderen.

Dit geldt nog meer voor hele jonge kinderen, voor wie schermtijd helemaal af te raden valt. Van knutselen tot memory, maar ook bijvoorbeeld klusjes in het huishouden helpen de jongsten onder ons vele malen beter met het aanleren van nieuwe vaardigheden.

Thuisonderwijs afgestemd op je kind

Nou is het hoe dan ook anders om thuisonderwijs voor kleuters te organiseren dan om bijvoorbeeld een literatuurlijst samen te stellen voor pubers in de bovenbouw van de middelbare school. Waar de één veel meer fysieke activiteit nodig heeft, kan de ander al goed zelfstandig aan de slag

Maar ook de persoonlijkheid van een kind maakt iedere situatie uniek. Sommige kinderen presteren juist beter in een hele rustige situatie, terwijl anderen meer behoefte hebben aan feedback van andere kinderen om zich heen. Het is dus vooral belangrijk om kinderen in hun eigen tempo te laten werken.

Er is niets normaal aan de huidige corona situatie, dus accepteer hoe jouw kind er op reageert en wat het beste voor hem of haar werkt. Het is belangrijker dat ze blijven leren, niet dat ze thuis precies hetzelfde doen als op school.

Zelf nog handige tips die jou helpen bij het thuisonderwijs? Deel ze hieronder in de reacties!

#deelmetelkaar

Laat een reactie achter