Gepubliceerd: 25 april 2020 Door: Redactie Reacties: 0
Relatie tips voor tijdens corona

Relatietips voor tijdens corona: door voortdurend samen te zijn of juist door langdurig bij elkaar vandaan te zijn, kan het voorkomen dat je relatie tijdens de coronacrisis onder druk komt te staan.

Belangrijk is het dan ook om allereerst stil te staan bij het feit dat dit voor zowel jou als voor die ander een unieke situatie is. En dat het dus meer dan ooit belangrijk is om te blijven communiceren.

Blijf communiceren in je relatie

Volgens het model van geweldloze communicatie zijn er vier stappen om succesvol te communiceren in relaties. Het idee er achter is dat je zo leert het gesprek in stand te houden zonder in ruzies te verzanden. Ook biedt het de gelegenheid om te leren hoe de ander dingen in je relatie waarneemt.

  • Om het beginnen is er het (be)noemen van feit. Dus waarnemingen zonder oordeel.

Een voorbeeld hiervan is dat je in plaats van “Je luistert niet.” zegt “Je kijkt naar je telefoon terwijl we praten.”

  • Vervolgens is er het uitleggen van wat dat met je doet. Dus de interpretatie van de waarneming.

Een voorbeeld hiervan is “Het voelt alsof het je niet interesseert wat ik zeg.”

  • Dan is er de behoefte die geuit wordt.

Een voorbeeld hiervan is “Ik heb het nodig dat je laat zien dat je luistert wanneer ik iets met je deel.”

  • En tot slot een verzoek.

Een voorbeeld hiervan is “Zullen we afspreken dat we in deze bijzondere situatie regelmatig een moment inplannen waarop we alleen aandacht voor elkaar hebben?”

Relatietip #1: blijf communiceren in je relatie, juist tijdens corona

Plan tijd voor elkaar en je relatie in

Nu je veel tijd samen thuis doorbrengt vanwege corona, is het logisch dat je niet meer bewust om gaat met de momenten die je samen doorbrengt. Iedere dag lijkt een beetje op elkaar zullen we maar zeggen.

Juist in deze situatie is het dan ook belangrijk om even dat stapje extra te zetten voor je relatie. Om samen (thuis) naar de film te gaan, om samen (thuis) uit eten te gaan en gezellig samen (thuis) een drankje te drinken. Zodat je weer even beleeft hoe het is om echt samen dingen te doen.

Ondanks dat de wereld een stukje kleiner wordt, zijn er nog steeds eindeloos veel mogelijkheden om die wereld zo leuk mogelijk te maken. En misschien lijkt het alsof alleen jullie tegen dit soort uitdagingen aanlopen. Weet dat dat niet het geval is.

Leer van andere koppels

Therapeute Esther Perel biedt tijdens haar podcast serie –Where should we begin– een kijkje in de wereld van koppels die tijdens de coronacrisis tegen uitdagingen aanlopen in hun relatie.

Aan de hand van de frustraties van de koppels, houdt ze een spiegel voor om de koppels weer dichter bij elkaar te brengen.

Zo is er het koppel dat op het punt stond te gaan scheiden en gedwongen werd bij elkaar te blijven. En het koppel dat juist door het coronacrisis dichter bij elkaar is gekomen. Over de hele wereld lopen mensen tijdens deze unieke situaties tegen niet eerder geziene uitdagingen aan.

Accepteer dat het nu even allemaal anders is

Je hoort het overal in het nieuws en op t.v., we bevinden ons in een situatie die nog niet eerder is voorgekomen. En net zoals in het dagelijks leven is het belangrijk om te accepteren dat dit ook voor je relatie betekent dat alles even anders is.

Net zoals je je werk en vrije tijd anders invult, zul je moeten accepteren dat je relatie andere vormen aanneemt. Dat je op andere manieren van je samenzijn moet leren genieten. Wees dus creatief en laat je inspireren door de vele relatietips die er te vinden zijn voor vrijwel ieder aspect van je relatie.

Je eigen ding doenQuality time inplannen
Stel een gezamelijk doelBlijf intiem
Leer elkaar beter begrijpenVoor singles
#deelmetelkaar

Laat een reactie achter