Gepubliceerd: 2 april 2020 Door: Redactie Reacties: 0
Hoe kom je als gezin de corona-periode door?

Op basis van de webinar van CJG Haarlemmermeer hebben we enkele punten op een rijtje gezet om ook voor gezinnen met kinderen het thuis blijven op een zo positief mogelijke manier door te brengen.

Hou het niet weg bij kinderen boven de 3-4 jaar

Zonder dat je het er continu over hebt, is het belangrijk voor kinderen dat je blijft delen. Om het te begrijpen en om te zorgen dat ze er niet in hun gedachten mee aan de haal gaan. Het heeft geen zin het verborgen te houden, want met alle beschikbare media krijgen kinderen de informatie toch vroeg of laat wel onder ogen. En dan wil je dat ze feitelijke informatie opnemen.

Vertel de waarheid, richt je hierbij op de feiten

Er is heel veel ruis in de informatievoorziening, ook op social media en via apps. Het is hierbij belangrijk om bij de feiten te blijven. En zo te zorgen dat het nieuws geen eigen leven gaat leiden. Hiervoor moet je als ouder goed op de hoogte zijn, maar minder de voortdurende stroom nieuws op je af laten komen. Wat speelt er, wat is belangrijk. 

Houd het behapbaar

Kijk het jeugdjournaal en met oudere kinderen het journaal. Hier hoor je wat en hoe de informatie uitgelegd wordt om het ook zelf beter uit te kunnen leggen. Het jeugdjournaal is voor kinderen vanaf een jaar of 8-9 prima te kijken. Ook kijken kinderen dit op school al vaak. 

Het is belangrijk dat ze beseffen dat jij ze de belangrijkste informatie geeft. Of er bij bent wanneer het op het journaal komt. Voor pubers is het goed om het journaal te kijken.

Wanneer kinderen er gevoelig voor zijn, kijk dan ‘s ochtends in plaats van ‘s avonds.

Wees duidelijk over de maatregelen

Ook hier is het weer van belang dat kinderen snappen waarom de maatregelen van toepassing zijn. Waarom hoesten we in onze elleboog, waarom wassen we onze handen vaker. Ook voor pubers. Veel tieners zijn tegenwoordig op straat te zien. Wat niet de bedoeling is omdat ze zo nog steeds een verspreidingsrisico vormen.

Leg hierbij goed uit dat ze zelf wellicht minder risico lopen, maar niet de ouderen en zwakkeren in de maatschappij.

Wees duidelijk over de maatregelen

Wat kinderen houvast geeft, geeft ze controle. In alles, met wie je wel afspreekt of niet, dat je afstand houdt, dat je je aan de aanbevolen regels houdt. 

Ook kan je ze helpen hoe wel met hun vrienden en vriendinnen in contact kunnen blijven.

Houd er rekening mee dat ieder kind anders is

Zo wil het ene kind graag bergen informatie en heeft het ander genoeg aan wat er al verteld is. Probeer daar dus rekening mee te houden om ze het op hun eigen manier een plek te geven en er mee om te gaan.

Kinderen horen alles

Of het nou een gesprekje op straat is met een bekende of een telefoontje. Kinderen horen alles. En als ze geen context geboden wordt, bestaat de kans dat ze zelf de gaten in gaan vullen. Met soms hele vervelende denkbeeldige scenario’s. Wees je dus bewust van wat je bespreekt met anderen.

Vraag het je kinderen

Vraag je kinderen hoe ze zelf denken met vriendjes en vriendinnetjes in contact te blijven. Of het nou briefjes schrijven is of appen. De mogelijkheden zijn er zeker. En de creativiteit van kinderen kent geen grenzen. Daar kan je ze dus rustig in uitdagen. Dat het de werkelijke knuffels en fysiek contact niet vervangen, dat is voor nu maar eenmaal zo. Ook daarin is het belangrijk om gewoon duidelijk te zijn.

Kinderen voelen aan wat jij voelt

Kinderen zijn erg gevoelig en kunnen dus stemmingen en opgekropte emoties feilloos aanvoelen. Zo kan het zijn dat je zelf wat down bent, het even niet meer trekt of er niet mee om weet te gaan. Dat mag. Maar het is belangrijk dat je het deelt met je kinderen en aangeeft dat het nu gewoon even zwaar is. Dat er vanzelf weer een moment komt dat het beter gaat. En dat we er van alles aan kunnen doen om ons beter te voelen. Kijk er samen naar hoe je weer beter te voelen.

Omgaan met emoties

We doen het allemaal in deze periode. Het onderdrukken van onze angsten en twijfels. De één meer dan de ander maar dat het gebeurt kan iedereen beamen. Nu werkt dit op de korte termijn voor een volwassene wellicht. Bij kinderen is het echter de garantie dat er uiteindelijk een driftbui tot stand komt. Wanneer je kinderen dan ook aangeven dat ze verdrietig zijn over het missen van hun vriendjes of dat ze bang zijn, vertel ze dan dat dat ok is. Dat het ok is om die dingen te voelen. Het is ook allemaal stom. Dat zijn zelfs alle volwassenen met ze eens.

Probeer dus niet gelijk om oplossingen te bieden of om te relativeren. Als hun emoties gezien worden en er mogen zijn, zul je zien dat kinderen veel sneller zelf weer met een oplossende en relativerende kracht terug stuiteren.

Voor kinderen die zelf niet veel emoties uiten, kan je het gesprek aangaan. Niet dat ze per sé moeten uiten wat ze voelen, maar dat ze beseffen dat het ok is om emoties te voelen. Wellicht uiten gevoelens zich niet in woorden, maar in gedrag. Dat ze even onrustig of boos zijn, is ook normaal. Achter het gedrag zit gevoel. Ga ook hierover het gesprek aan wanneer mogelijk, maar niet geforceerd.

Moeilijke vragen

Kinderen kunnen heel direct zijn in hun vragen. Van ‘wat als jij nou ziek wordt, ga jij dan ook dood’ tot ‘en hoe zit het met opa en oma’. Hou het klein maar wees eerlijk. Dat de kans klein is dat ouders zelf ziek worden zolang ze zich aan de adviezen houden. Dat is juist waarom we allemaal thuis zitten. Maak het ook niet groter en jaag het kind geen onnodige angsten aan.

De dag doorkomen

Het helpt voor kinderen om, ondanks de tijd thuis, toch een dagstructuur aanhouden die vergelijkbaar is met school en/of de opvang. Het is tenslotte geen vakantie. Maak dus een vaste routine.

Van opstaan en aankleden tot alle maaltijden op tafel bieden ook houvast. Vergeet niet dat je straks ook weer terug moet naar die routine.

Wellicht lastig met pubers. Maar niet minder belangrijk. De hele dag niks doen is geen alternatief. Het gesprek hierover is niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk.

Gezinsoverleg

Om te zorgen dat iedereen zich gehoord voelt, is het belangrijk om samen af te spreken wat je kan doen om elkaar te helpen. Van samen dingen koken tot het organiseren van een disco avond! Ook is het bijvoorbeeld belangrijk om genoeg te bewegen. Wanneer ga je een work-out doen en hoe?

Zolang iedereen inspraak heeft (en dus niet een structuur opgelegd wordt) komen de leukste ideeën boven drijven. Een schema met eten, pauzes en sport biedt ook weer structuur en rust.

Rustmomenten en rust-zones afspreken helpt ook nu we weten dat we nog langer thuis moeten blijven. Dat je even een moment voor jezelf hebt. En je kinderen ook. Dat de kamer van kinderen even een no-go zone is voor ouders.

Dat je wel contact met elkaar kunt hebben is een kadootje. Ook al lijkt het soms teveel, ook al heb je je momenten voor jezelf nodig. Toch is het belangrijk om echt samen te zijn. Elkaar een knuffel te geven en samen tijd door te brengen.

Zorg goed voor jezelf

Onthoud dat je allereerst goed voor jezelf moet zorgen. Je stress niet op laten lopen. Momenten kiezen waarop je ruimte en tijd voor jezelf hebt. Juist zodat je beter voor je kinderen kunt zorgen.

Zorg dus dat je zelf ook in contact blijft met je eigen vrienden en vriendinnen. Reserveer ook tijd voor jezelf in het dagschema. En leg de lat niet te hoog. We zijn allemaal mensen en kunnen niet meer zijn dan dat. Kijk dus goed naar wat je zelf ook nodig hebt. En zorg dat je dat krijgt om vervolgens samen met je gezin het beste uit deze situatie komt. 

Kijk dus naar wat er goed gaat. Hoe mooi de lente ondanks de crisis om ons heen opbloeit. De schattige, vreemde en vertederende opmerkingen die kinderen maken. En geniet van de tijd samen. Maak er echt iets bijzonders van.

#deelmetelkaar

Laat een reactie achter