Gepubliceerd: 30 november 2021 Door: Redactie Reacties: 0
Een online pubquiz maken doe je zo!

Online pubquiz te maken? Onze thuisagenda staat al vol met leuke pubquizzen om je voor aan te melden, maar wat als je zelf met vrienden of familie een leuk spel wilt maken?

Hiervoor zijn handige tools beschikbaar en met een beetje creativiteit kan je zelf ook aardig wat in elkaar zetten.

Met welke tools maak je een online pubquiz?

Myquiz
Één van die tools is bijvoorbeeld Myquiz, die tot 50 deelnemers per quiz gratis te gebruiken is. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken. Hiermee krijg je aan de ene kant toegang tot bestaande quizzen (in het Engels) en aan de andere kant tot de mogelijkheid om zelf creatieve vragen te bedenken. Zoals bijvoorbeeld vragen op basis van:

  • tekst
  • afbeeldingen
  • YouTube video’s

Behalve de vragen, kan je ook o.a. instellen:

  • hoe lang deelnemers over een quizvraag mogen doen
  • of met verschillende quizvragen verschillende punten te winnen valt
  • met welke quiz code ze in kunnen loggen
Online pubquiz maken met Myquiz

Na iedere vraag is een scorebord te zien met daarop de tussenstand. Om het spannend te houden!

Google forms
Een alternatief is dat je gebruik maakt van een tool als Google Forms (gratis met een Google account). Hiermee kan je een antwoordformulier maken met open tekst velden, multiple choice en ga zo maar even door.

Om te voorkomen dat mensen stiekem al naar de volgende vraag gaan, kan je de vragen opsplitsen in verschillende secties en iedere vraag vereist maken. Ook kan je natuurlijk de vragen zelf niet in het formulier zetten, maar alleen benodigde video’s en plaatjes. De vragen lees je dan als quizmaster voor.

Maak een antwoordformulier voor je online pubquiz met Google forms

Powerpoint
In combinatie met Google Forms of een andere tool om scores bij te houden, kan je ook een leuke pubquiz in elkaar zetten. Dit geeft je alle ruimte om creatief te zijn en tijdens de quiz afbeeldingen of video’s te laten zien. Ook geeft het een duidelijke structuur aan je quiz.

Welke vragen stel je in een online pubquiz?

Bij pubquizzen is het belangrijk dat de vragen én niet te makkelijk én niet te moeilijk zijn. Je wil je publiek natuurlijk geboeid houden. Het gaat er dus om het soort vragen te vinden waar mensen ooit het antwoord op geweten hebben, maar het niet zomaar paraat hebben.

Wat voor vragen te stellen tijdens een online pubquiz?

Simpele quizvragen
Ook kan je gewoon wat simpele vragen toevoegen. Besef dat een vraag misschien voor jou makkelijk is, maar dat deze voor een ander nog een behoorlijke uitdaging kan zijn. Door leeftijdsverschil, door taal of door simpelweg andere interessses. Vragen over wat mensen in school geleerd hebben, zijn eigenlijk altijd goed.

Hoe dan ook is het van belang dat er maar één antwoord mogelijk is. Je wil niet in een discussie verzanden over de vragen terwijl je aan het spelen bent toch?

Interactieve quizvragen
Om het spel wat interactiever te maken, kan je de deelnemers ook uitdagen het snelst een huishoudelijk artikel tevoorschijn te halen. Zorg er dan dus wel voor dat je zeker weet dat iedereen een artikel in huis heeft. Zoals een kussen of een tandenborstel. Wees creatief!

Afwisselende quizvragen
Zodat iedereen kans maakt om te winnen, is het aan te raden verschillende thema’s te kiezen. Van film tot muziek, geschiedenis tot nieuws bieden samen bijvoorbeeld genoeg variatie.

Ter inspiratie kan je ook de voorbeeld pubquiz van #42 er eens op naslaan.

Hoe lang duurt een online pubquiz?

Hierin ben je volledig vrij. Of je nou urenlang door wilt spelen of gewoon even een tussendoortje wilt bieden voor op een drukke werkdag, alles is mogelijk. Ga je met meerdere rondes werken, zorg dan dat je ook genoeg pauzes inbouwt zodat mensen even wat drinken kunnen pakken of naar het toilet kunnen tijdens de quiz.

Hoe deel je je scherm met anderen voor een online pubquiz?

  • Met Zoom kan je gratis tot wel 100 anderen uitnodigen en handig je scherm met de vragen delen tijdens je quiz.
  • Ook Google Hangouts is een makkelijke en gratis manier om online mensen voor je quiz uit te nodigen. Niet voor niets één van de meest gebruikte tools voor zakelijke meetings.
  • Als laatste tip is er Skype. Een oude bekende die zowel zakelijk als privé mensen al jarenlang online verbindt. Je leest het al, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Hopelijk heb je zo genoeg inspiratie om zelf een online pubquiz te maken en als quizmaster de show te stelen! Succes!

#deelmetelkaar

Laat een reactie achter