Gepubliceerd: 8 april 2020 Door: Redactie Reacties: 0
Angst en stress te lijf met meditatie in 7 eenvoudige stappen

In tijden van stress en zeker met de beperkingen die in de huidige coronacrisis gelden, helpt het om een manier te vinden je volledig te ontspannen. Zowel fysiek als mentaal. En dan niet door eindeloos te Netflix-en en zo voor je angsten en onrust te vluchten. Maar door bewust ervoor te kiezen je te ontspannen. Een voorbeeld van een techniek die hier bij helpt is meditatie.

Om van meditatie een gewoonte te maken is de sleutel dat je het ideale moment voor jou vindt en het type meditatie en houding die bij je past. In eerste instantie kun je experimenteren met de verschillende soorten meditatie en de juiste houding om het nodige comfort en de ideale mentale toestand te vinden om deze oefening uit te voeren.

Belangrijk is om te beseffen dat je de de weerstand, die je soms tijdens het meditatieve proces tegenkomt, kunt overwinnen door door te gaan met oefenen. Om te leren mediteren, volg de 7 simpele stappen hieronder.

1. Trek comfortabele kleding aan

Het eerste dat je moet doen om te mediteren en in het hier en nu te zijn, is comfortabele kleding dragen. Je schoenen uitdoen en ruim zittende kleding kiezen is een vereiste voorbereiding om goed te kunnen mediteren. Vergeet strakke kleding en doe je horloge en andere sieraden af.

2. Vind een rustige plek

Het is belangrijk een plek te vinden waar je kunt ontspannen en dat zonder onderbreking. Kies een kamer in je woning waar je dus niet gestoord zult worden. Niet door anderen en zo min mogelijk door geluid van buitenaf. We begrijpen dat dit onder de huidige omstandigheden een uitdaging kan zijn. Wat dat betreft is elke plek goed als je je er comfortabel en gefocust voelt. Zodat je je kunt overgeven aan de oefening.

3. Neem de juiste houding aan

Om te mediteren moet je in de juiste houding zitten. Dat wil zeggen op de grond met een rechte rug, maar zonder spanning. De klassieke houding voor meditatie is de lotushouding, vergelijkbaar met de kleermakerszit (alleen dan met je voeten rustend op je knieën).

De lotushouding, oftewel de kleermakerszit is de ideale houding voor meditatie.

Haal diep adem en houd je schouders en armen ontspannen. Sommige mensen zitten liever in een stoel of op hun knieën in plaats van de klassieke houding en er is ook liggende meditatie. Welke houding je ook aanneemt, je rug moet altijd recht zijn en je lichaam (vooral schouders en armen) ontspannen.

4. Concentreer je op een voorwerp

Concentreer je op een voorwerp of je ademhaling (met je ogen dicht) wanneer je begint met meditatieve oefeningen. Later kunt u andere soorten meditatie doen, zoals het mentaal scannen van je lichaam of meditatie aan de hand van geluid.

5. Accepteer de gedachten die opkomen en ga door

Het is normaal dat er tijdens het beoefenen van meditatie verschillende gedachten opkomen: onze persoonlijke problemen, het ongemak van het moment of de onzekerheid om de meditatie goed te doen of niet (iets wat meestal gebeurt wanneer we in deze beoefening beginnen). Maar dit is normaal en het is een kwestie van deze gedachten te accepteren.

Meditatie richt zich op het idee dat psychologisch welzijn een toestand is die voortkomt uit de acceptatie van gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen zonder te proberen ze te elimineren of te veranderen. Je moet ze simpelweg op een niet-veroordelende manier observeren. Dus wanneer deze gedachten verschijnen, hoef je enkel te accepteren dat ze er zijn. Ga er niet op in. Om vervolgens je aandacht weer te richten op het voorwerp, je ademhaling, het geluid of het lichaamsgevoel (afhankelijk van waar je mee begonnen bent).

6. Verleng geleidelijk je meditatie tijd

Als je met meditatie begint, moet je stap voor stap beginnen en dan de tijd verlengen. Het is ideaal om te beginnen met de meditatie van één minuut, om geleidelijk 20 of 30 minuten per dag te bereiken die je zullen helpen je welzijn te verbeteren. Bekijk deze video om te zien wat een minuut meditatie is:

7. Voeg een meditatie moment toe aan je dagelijkse routine

Na het lezen van de bovenstaande stappen ben je nu klaar om van meditatie een gezonde gewoonte te maken. Door te oefenen zul je een geweldige meditatie beoefenaar worden. Wat je zal helpen de voordelen van deze eeuwenoude techniek te benutten.

#deelmetelkaar

Laat een reactie achter