Gepubliceerd: 15 januari 2021 Door: Redactie Reacties: 0
30 dagen challenges om je door de lockdown te helpen!

Ok we gaan niet doen alsof er ook maar iets positiefs is aan het Coronavirus en de vele beperkingen die o.a. de lockdown die het met zich meebrengt. En wat ons eerlijk gezegd meer stoort dan de beperkingen, is dat er geen heldere verwachtingen worden geschapen. Ondanks dat de kans groot is dat we nog wel een half jaar, af en aan, verplicht thuis:

 • werken
 • studeren
 • sporten
 • onderwijzen
 • etc.

Met minder fysieke beweging, sociale contacten en ontbrekende routine. Het gebrek aan perspectief lijkt er namelijk voor te zorgen dat mensen in een soort Pauze stand gaan. In plaats van daadwerkelijk een Nieuw normaal te ontwikkelen. Terwijl dat deze periode zo veel draaglijker zou maken en er zelfs voor zou kunnen zorgen dat we er beter uitkomen!

Voor wie nog niet begonnen is, is de verlenging van de huidige lockdown een goed moment. Waarvoor? Een lockdown challenge! Het voordeel is namelijk meer dan enkel tijdverdrijf. 30 dagen is hoe lang het duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Een handige eerste stap om het Nieuwe normaal een stuk comfortabeler te maken!

30 dagen Routine challenge

De 30 dagen Routine challenge met geplande momenten voor jezelf en je omgeving

Misschien niet de meest sexy 30 dagen challenge, maar eentje waar je jezelf nog heel lang dankbaar voor gaat zijn. Een belangrijke bijdrage aan je mentale gezondheid wordt namelijk geleverd door routine. Zoals het gezegde gaat, zijn mensen gewoontedieren. Dankzij routine verminder je dan ook stress, slaap je beter, creëer je meer ruimte voor gezonde activiteiten in je agenda en geef je het goede voorbeeld. Zoniet voor jezelf, dan is de Routine challenge alsnog een kadootje voor je omgeving.

Voorbeelden van de uitdagingen om te doen:

 • Dagelijks tijd inplannen om te koken, in plaats van op het laatste moment even wat in de magnetron te gooien of te laten bezorgen.
 • Dagelijks tijd inplannen voor sportieve activiteiten. Spring dagelijks 30 minuten op de fiets of wandel 30 minuten een rondje door de buurt en je bent al gezond bezig (onder de 17 ligt dit op 60 minuten per dag).
 • Dagelijks een routine inplannen voor het beginnen en stoppen met werk verzekert dat je genoeg tijd voor de rest van je activiteiten reserveert. Ontspannen een boek lezen of een film kijken hoort net zo goed bij een gezond ritme als actief bezig zijn.

30 dagen Focus challenge

De 30 dagen Focus challenge met de vraag 'wat doe ik nu niet?'

Nu onze privé- en werklevens steeds meer door elkaar lopen, ervaren vele mensen een uitdaging in het blijven concentreren op waar ze mee bezig zijn. Ofwel gillende kinderen die door een Zoom meeting rennen, ofwel na het eten nog even wat mailtjes wegwerken, de voorbeelden zijn eindeloos. En het is precies deze manier van multitasken die bij veel mensen een gevoel van stress veroorzaakt. En soms erger nog, daadwerkelijke stress symptomen zoals moeilijker in slaap komen, prikkelbaarheid en vermoeidheid.

 • De Focus challenge kan bestaan uit zoiets simpels als jezelf dagelijkse meerdere keren de vraag stellen Wat doe ik nu niet?

Alleen deze vraag helpt je aandacht al weghouden bij afleidende factoren en heel bewust te kiezen waar je je op dit moment op te concentreren. Ook biedt het een kader. Als je nu werkt, ben je dus niet bezig met je kinderen. Dit betekent dat er later een moment is waarop je je volledig concentreert op je kinderen, relatie of andere activiteiten waar je waarde aan hecht. 

 • Een alternatieve optie voor de Focus challenge is om je dagelijks bewust te zijn van je stemming. En deze bij te sturen wanneer deze de negatieve kant op gaat. 

Dit kan door een bijvoorbeeld dagelijks een powerbreak in te plannen wanneer je stemming niet optimaal is. Denk hierbij aan bewust tijd vrij maken voor iets waar je energie van krijgt. Luisteren naar je favoriete muziek of een inspirerende podcast, of misschien gewoon even een fysiek warming up net als dat je normaal voor het sporten doet. 

30 dagen Gezond eten challenge

30 dagen lang ieder gerecht van het avondeten met vers ingrediënten te maken tijdens de Gezond eten challenge

Nou weten we allemaal ergens wel dat gezond eten, tsja, gezond is. En goed voor je. En toch is de keuze voor comfortfood en junkfood vaak veel makkelijker. De naam zegt het al, het geeft op de korte termijn comfort of vervult een soms wat verslaafde behoefte.

Nou is het idee achter een 30 dagen Gezond eten challenge niet dat je de hele dag enkel op wortels gaat zitten kauwen. Daarmee garandeer je hooguit dat je zo’n hekel krijgt aan gezond eten dat je vervolgens uit frustratie een maand niks anders dan pizza’s en hamburgers laat bezorgen!

 • Een beter voorbeeld van een Gezond eten challenge is dan ook om bijvoorbeeld 30 dagen lang ieder gerecht van het avondeten met vers ingrediënten te maken. Ontdek hoe lekker en makkelijk het is om zelf een pizza te maken inclusief het (spelt)deeg!

We hebben al enkele gerechten verzameld die in ieder geval lekker en over het algemeen gezond zijn. Behalve dat je verse ingrediënten gebruikt om zelf de recepten in elkaar te zetten, is koken zelf ook een ontspannen bezigheid wanneer je de basis eenmaal onder de knie krijgt.

 • Een alternatief is om bijvoorbeeld op zoek te gaan naar gerechten die zo min mogelijk koolhydraten bevatten. Niet om koolhydraten volledig uit je dieet te schrappen, ook al zijn er mensen die daar bij zweren. Maar om te zorgen dat er een betere balans ontstaat tussen de energie die je consumeert en de energie die je verbruikt! Aan koolhydraatarme recepten geen tekort! Een simpele optie is bijvoorbeeld om bij een lasagne de bladen te vervangen door plakken courgette, zoete aardappel of aubergine!

30 dagen Minder schermtijd challenge

Ontdek je creativiteit tijdens de Minder schermtijd challenge!

Nou zouden we alleen al een 30 dagen challenge kunnen baseren op de hoeveelheid tijd die mensen aan social media besteden, maar laten we dat voor nu zien als een alternatief op de roddels op de werkvloer. Een vorm van sociale interactie die zeker in deze tijd geen overbodige luxe is. Ook al is het aan te raden om hier redelijk selectief in te zijn. En het te gebruiken om vooral met vrienden in contact te blijven.

Maar wist je dat teveel naar een scherm staren alles van slaap tot creativiteit negatief kan beïnvloeden? Los nog van de duur, is het scherm bijvoorbeeld voor veel mensen een oplossing om verveling tegen te gaan. En staat hiermee de natuurlijke reactie op verveling in de weg. Die van dagdromen en het bedenken van oplossingen.

Daarnaast gebruiken veel mensen hun telefoon zelfs nog wanneer ze in bed liggen. Een activiteit die de natuurlijke stappen van in slaap vallen in de weg staat.

Letterlijk vormt een telefoon tegenwoordig een algemeen geaccepteerde vorm van verslaving. Dankzij het stofje dopamine (een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen) hunkeren mensen tegenwoordig naar een reactie op social media, een bericht van bekenden, iets dat hetzelfde beloningssysteem triggert.  

 • Een voorbeeld van een 30 dagen schermtijd challenge zou dan ook kunnen zijn om je telefoon standaard buiten handbereik te leggen. Het zal je verbazen hoe moeilijk het je in eerste instantie afgaat om dat stukje technologie uit het zicht te verliezen. Maar het zal je ook verbazen hoeveel meer aandacht je hebt voor waar je mee bezig bent en voor de wereld om je heen!

30 dagen Sociaal contact challenge

Maak het meeste van je contacten tijdens de 30 dagen Sociaal contact challenge.

Nu we het huis niet meer uit komen, hebben we automatisch minder contact met anderen. Goed tegen de verspreiding van het virus, maar ook voor veel mensen een oorzaak waardoor ze zich eenzaam voelen. Het maakt dat we de steun van vrienden, die we nu zo nodig hebben, het meest moeten missen. 

En dan hebben we het niet over sociale contacten op social media. Die zijn er genoeg, maar zijn geen vervanging van persoonlijke contact. Sterker nog, het lijkt in een aantal gevallen het gevoel van eenzaamheid zelfs te vergroten

 • Een voorbeeld van een Sociaal contact challenge is dan ook bijvoorbeeld om 30 dagen iedere dag weer je best te doen om contact te zoeken met iemand uit het verleden. Via een mailtje, een belletje en in sommige gevallen door op bezoek te gaan.

Nogmaals, de lockdown heeft juist de bedoeling om verspreiding van het virus tegen te gaan, dus maak er geen grootschalige reünie van. Maar afspreken voor een wandeling om eens bij te kletsen kan altijd!

 • Een ander voorbeeld kan het bijvoorbeeld zijn om mensen die je niet zo goed kent, beter te leren kennen. Iedereen worstelt met het Corona virus en de lockdown. Ieder heeft z’n eigen verhaal. Vertel het jouwe en luister vooral ook naar het verhaal van de ander. Deze 30 dagen challenge kan je natuurlijk ook doen met je relatie om nog dichter bij elkaar te komen!

Wist je dat er eigenlijk maar één ding is dat mensen tot vrienden maakt en dichter bij elkaar brengt? Kwetsbaarheid

Het delen van falen, het delen van iets wat de ander theoretisch gezien tegen je zou kunnen gebruiken. Iets delen waar je spijt van hebt, waar je je voor schaamt of waar je verdrietig over bent, opent namelijk de deur voor de ander om ook meer van zichzelf te laten zien. 

Heb je al besloten welke 30 dagen challenge jij aangaat de komende periode? Laten we met z’n allen het beste maken van deze lockdown en een nog beter Nieuw normaal realiseren dan daarvoor!

#deelmetelkaar

Laat een reactie achter