Gepubliceerd: 12 Juni 2022 Door: Redactie Reacties: 1
Hoe zelf je haar te knippen als man?

Hoe zelf je haar te knippen als man? De eerste weken dat je thuis zat was het nog wel prima te doen. Je was onlangs naar de kapper geweest en al met al bleef je haar prima in model. Tuurlijk, het werd wat dikker of begon wat stugger te worden, maar dat had ook wel wat.

Inmiddels is er echter toch aardig wat wildgroei ontstaan. En is het wellicht niet eens meer een kapsel te noemen. Maar wat doe je er aan? Kan je echt zelf je haar knippen? Hoe werkt dat? En hoe doe je dat aan de achterkant?

Ieder van deze vragen zijn we zelf ook tegenaan gelopen. En al met al is het 100% procent meegevallen wat er bij komt kijken. Zie hieronder onze tutorial met de kniptechniek voor mannen die werkt!

Stap 1: haal alle benodigde materialen in huis

Zelf hebben we de volgende materialen gebruikt. Die dus handig zijn om in huis te hebben als je je haar als man wilt knippen:

 • een simpele kappersschaar
 • een tondeuse
 • een scheerspiegel (zelfde als een make-up spiegel)
 • een wandspiegel

Zonder dit materiaal raden we het niet aan zelf je haar te knippen.

Stap 2: kijk eerst een aantal YouTube video’s

Bereid je voor voordat je zelf je haar knipt. Het voordeel van meerdere tutorial video’s kijken, is dat je een idee krijgt van hoe je de kniptechniek op verschillende mannenkapsels toe moet passen. Zelf hebben we het uiteindelijk op een redelijke kort kapsel toegepast, wat voor- en nadelen heeft. Het voordeel daarvan is dat het haar bovenop makkelijker gelijkmatig te knippen is. Het nadeel is dat het sneller opvalt als je er een keer naast zit (oeps!). Maar maak je geen zorgen, ook dat groeit in no-time weer aan.

Ter inspiratie hier twee video’s voor vergelijkbare kapsels van mannen. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat je begint met de zijkanten te trimmen. Eerst op de hoogste stand (of grootste kop) op je tondeuse en vervolgens steeds een lagere maat waarmee je iets minder hoog gaat. Dit luistert minder nauw dan je zou denken.

Het gaat er vooral om dat je met de tondeuse een overgang creëert. En dat je er achter komt welke stand op je tondeuse past bij jouw kapsel.

Al met al kwamen we er voor een kort kapsel achter dat ongeveer 15 mm bijna aan de grens met de bovenkant tot 3 mm helemaal onderaan in de nek en aan de zijkant een prima verdeling is.

Stap 3: doe een oefenronde met de tondeuse

Je zal er al snel achter komen dat de mannen in de video’s dit niet voor het eerst doen. En dat het handig is om de beweging met de tondeuse (in spiegelbeeld) een paar keer te oefenen. Zonder dat die aanstaat!

De kunst is namelijk om van onderaf naar boven te bewegen en bovenaan de tondeuse van het hoofd af te bewegen. Zo voorkom je dat er een strakke lijn ontstaat tussen waar je wel en niet met de tondeuse bent geweest.

Stap 4: ga met de tondeuse laag voor laag af

Je begint dus met de tondeuse op de hoogste stand (bijv. 15 mm) van onder naar boven te bewegen. En bovenaan (voordat je bij het haar bovenop je hoofd bent) de tondeuse van je hoofd af te bewegen.

Zo doe je eerst de ene zijkant, dan de achterkant. En vervolgens de andere zijkant van je hoofd.

Standen van de tondeuse om zelf je haar mee te knippen als man.

Vervolgens verander je de stand van de tondeuse naar een iets lagere stand (bijv. 13 mm) en herhaal je het rondje, maar nu ga je iets minder ver door omhoog.

Zo ga je steeds iets verder totdat je aan de onderkant van je haar bent gekomen. En het daar niet veel meer dan 5 mm kort trimt.

Stap 5: bovenop bijknippen met de schaar

Nu je je haar aan de zij- en achterkant helemaal bij hebt getrimd, is het de beurt aan de bovenkant. Dit ga je niet trimmen, maar knippen. Hiervoor is het handig om je haar wat nat te maken. Dit maakt dat je haar wat meer aan plakt en dus makkelijker te knippen valt.

Je begint links vooraan. Hier ga je met een kam door je haar omhoog tot waar je het af wilt knippen (met je rechter hand). Met je linkerhand maak je nu met je vingers een schaarbeweging onder de kam. Zoals je ook je kapper wel hebt zien doen. Waardoor het uiteinde van je haren boven je vingers uitsteken.

Als man je eigen haar bijknippen met een schaar en kam.

Nu wissel je de kam in je rechterhand om voor de schaar en knip je voorzichtig aan de bovenkant langs de vingers van je linkerhand. Het wisselen van kam naar schaar gaat in eerste instantie wat onhandig, maar je zal zien dat je er snel genoeg een handigheid in ontwikkelt.

Dit zelfde herhaal je van links naar rechts. En vervolgens steeds een stukje verder naar achteren. Zo ga je je hele hoofd af totdat je het overal gelijkmatig heb bijgeknipt.

En aan de achterkant knippen als man? Hier zijn eigenlijk twee opties.

1. Ofwel je haar is lang genoeg om ook daar te kunnen zien wat je doet door je haar omhoog te kammen. En in de spiegel de puntjes bij te knippen.

2. Ofwel je haar is zo kort dat je het op je gevoel kan doen. Op je gevoel ga je namelijk net als bij de rest met een kam door je haar en maak je met de vingers van je andere hand een schaarbeweging onder de kam. Vervolgens knip je voorzichtig langs de bovenkant van je vingers.

En dat was het! Fris geknipt kan je nu gerust de deur uit op je volgende online meeting verschijnen!

#deelmetelkaar

1 mensen reageerden hierop

 1. Ik knip mijn haar al wel 40 jaar zelf en nog nooit heeft iemand gezegd dat het nergens op lijkt.
  Ik gebruik ook géén spiegel.
  Ik ben dat zelfsnijden begonnen nadat een kapper me 40 gulden afgepakt had.
  Ik pak een pluk haar tussen wijsvinger en ringvinger en snij met een tondeuse alles weg dat erboven uitsteekt.
  Zo ga ik rond mijn hoofd en herpak telkens een pluk haar todat ik denk dat het welletjes is.
  Achter mijn beide oren maak ik een beweging van boven naar onder met de tondeuse.
  Eventjes de bakkenbaarden bijwerken ,mijn nek uitscheren en klaar is Kees.

Laat een reactie achter